Rodi

'Ik heb mijn vrijheid terug'
Metamorfose door operatie en hard trainen

Erica Doop tilt ('deadlift') het exacte gewicht dat ze in twee jaar tijd verloor. (Foto: Yvette van der Does/RM)

WORMER - Vier jaar geleden kreeg ze te horen dat ze diabetes type 1 heeft. Het lichaam van Erica Doop uit Oost-Graftdijk zat in een gevaarlijk neerwaarts spiraal, haar lichaam leek het op te willen geven, ze was doodziek. Twee jaar geleden woog ze tegen de 180 kilo. Een ‘Gastric Bypass’ was het laatste redmiddel tegen de obesitas. Maar toen kwam er een kracht in haar naar boven en maakte ze een plan. Ze onderging een totale metamorfose waar maar geen einde aan lijkt te komen.


Denk je in dat je niet veel meer kunt: niet meer fietsen, niet meer door rul zand in de natuur lopen, en je hebt elke dag pijn. Je zit gevangen in je eigen lichaam en alles wat je onderneemt om gezonder te worden heeft geen of nauwelijks effect. Om moedeloos van te worden. Maar in plaats van bang te worden voor de toekomst lukte het Erica om in haar kracht te komen.
Erica: “Het was niet even tien kilo dat ik kwijt moest na mijn operatie. Daarom besloot ik hulp te vragen van een ‘Personal Trainer’ om veilig en verantwoord af te vallen. Ik wilde alles uit mezelf halen en om dat te kunnen wilde ik geen weerstand voelen bij een leraar.” Ze wilde zich op haar gemak voelen tijdens de training in een sportschool zonder grote ego’s en vooroordelen. Dus ging ze op zoek naar een geschikte plek waar ze haar ‘persoonlijke gevecht’ kon gaan houden.
Bij Lijfkracht in pakhuis Batavia in Wormer voelde Erica zich vanaf dag één thuis. "Ik train met 'Daim' (trainer Damian Veldman). Ik dacht alleen maar ik ga alles gewoon braaf uitvoeren wat hij zegt." Erica bouwde al gauw een leuke band op met de medewerkers en de andere sporters. Na een jaar kreeg ze niet alleen een gezonder en slanker lichaam, ze kreeg er ook meer zelfrespect en vertrouwen voor terug.
De trainer en Erica zetten in op het verliezen van vijftig kilo, want dat was de indicatie van het ziekenhuis. Maar zonder het met de anderen te delen beloofde Erica zichzelf honderd kilo. Damian en Erica gingen ervoor, de beuk erin. Als ze niet kwam opdagen op de sportschool whatsappte Damian: "Waar blijf je nu?" Als ze niet zou komen zou hij haar wel gaan halen…

 
Eindelijk onder de 100


Erica: "Toen ik vorig jaar eindelijk onder de honderd kilo woog stond ik met mijn man in een warenhuis nieuwe kleding te shoppen. Het was druk en de klanten liepen elkaar voor de voeten. Er botste een vrouw tegen me op, die schoot uit haar slof en riep: “Kijk uit dikke trut!” Je had ons moeten zien op dat moment, we konden die middag niet mee stoppen met lachen.”
In haar eentje had ze het niet gered, zegt ze. Nu ‘deadlift’ (zie foto) ze het totale gewicht dat ze is kwijtgeraakt, maarliefst 105 Kilo! Voor een wandeling van vijf kilometer komt ze haar bank niet af, ze loopt liever twaalf door de duinen. Ze voelt zich fitter dan ooit en zegt trots: “Ik heb mijn vrijheid terug gekregen.”
Niet alleen omdat ze beter kan bewegen maar ook omdat ze heeft bewezen dat ze regisseur kan zijn van haar eigen leven.

 
Zoek hulp


Ben jij te zwaar en wil je ook jouw vrijheid terug? Zoek hulp. Investeer in een trainingsprogramma van bijvoorbeeld Lijfkracht in Wormer of (nieuw in) Zaandam, dan investeert je ook in jezelf. Met 100% inzet kan ook jij 100% resultaat behalen. En Erica zegt terecht: “Wordt niet boos maar stop je energie in positieve zaken. Met goede begeleiding is er veel mogelijk en zijn gezondheidsproblemen geen belemmering, sporten kan altijd en in iedere omstandigheid.”
Gun jezelf het beste en start vandaag nog, dan wordt dit jouw jaar!

Artikel geplaatst op dinsdag 03 januari 2017 - 06:17

Foto's